Ekonomi

Timothy Ash'ten Türkiye İçin Enflasyon Tahmini! Tek Hanelere İnmek Zor Olacak!

Dünyaca ünlü ekonomist Timothy Ash, İstanbul'da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte katıldığı JP Morgan toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'de yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 35-40 arasında olacağını belirtti.

Ash, "Bence enflasyonun yıl sonunda yüzde 35-40 arasında varsaymak oldukça makul. Bir sonraki adımda enflasyonu bu seviyelerden tek haneli rakamlara indirmek oldukça zor olacaktır" dedi.

Ünlü Ekonomistten Çarpıcı Enflasyon Beklentisi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile JP Morgan yöneticileriyle İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıya katılan Timothy Ash, toplantı sonrası CNBC-e'ye konuşarak Türkiye için yıl sonu enflasyon beklentisini paylaştı. Ash, "Enflasyon yüzde 70 gibi çok yüksek ve kötü bir noktadan başladı. Çoğu kişinin beklentisi, önümüzdeki aylarda baz etkisinin olumlu olması yönünde. Ancak, enflasyonu yüzde 35-40 arasından tek haneli rakamlara indirmek oldukça zor olacaktır" ifadelerini kullandı.

Enflasyonu Düşürmek Kolay Olmayacak!

Timothy Ash, Türkiye'deki enflasyon beklentileri hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Ash, "Özellikle enflasyon beklentilerinin ve enflasyonun çok yüksek olduğu bir periyottan çıktıktan sonra yapışkanlık olacaktır. Dolayısıyla, bir sonraki adımda enflasyonu yüzde 35-40 arasından tek haneli rakamlara indirmek oldukça zor olacaktır. Sanırım bir süre daha sıkı politikanın devam etmesi gerekecek" dedi.

Bakan Şimşek: En Zoru Geride Kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçtiğimiz günlerde enflasyonla ilgili yaptığı açıklamada, "Enflasyonda en zoru geride kaldı. Kolay bir süreç değil. Dezenflasyonda Türkiye tecrübeli ama başarılı değil. Para politikasının yeniden güçlü şekilde kurulması zaman alır. Biz geçen sene bu vakitlerde de 1 sene geçiş dönemine ihtiyacımız olduğunu ve bu sürece enflasyonun yükseleceğini, bu yılın mayıs ayında zirveye ulaşacağını, daha sonra kalıcı olarak düşmeye başlayacağını söyledik. Önümüzdeki ay büyük ihtimalle enflasyon yüzde 60'a, sonraki ay yüzde 50'ye inecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Enflasyon Ne Kadar?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE'deki değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 olarak gerçekleşti.